Informatii utile

Neurodermatita si uleiul de canepa

Uleiul de canepa este extras din semintele plantei de canepa si este unul dintre cele mai sanatoase uleiuri comestibile. Deoarece uleiul este extras din semintele de canepa industriala, acesta nu contine THC si, prin urmare, nu are efect psihoactiv. Dimpotriva, uleiul de canepa poate fi foarte versatil si poate contribui semnificativ la o dieta sanatoasa. Uleiul de canepa are un raport de 3: 1 de omega-6 si omega-3. Acest model de acizi grasi se potriveste aproape perfect cu modelul de acizi grasi din pielea umana, care este 4: 1 din omega-6 pana la omega-3. Nu exista niciun alt ulei care sa aiba acelasi raport. Aceasta este exact ceea ce face ca uleiul de canepa sa fie atat de interesant pentru tratamentul bolilor de piele. Se spune ca uleiul de canepa este capabil sa sprijine boli precum neurodermatita.

Ce este neurodermatita?

Neurodermatita, cunoscuta si sub denumirea de “dermatita atopica” sau “eczema atopica”, este o boala inflamatorie a pielii. Pentru persoanele cu neurodermatita, functia de protectie a pielii este afectata. Ca urmare, germenii, alergenii sau alte substante iritante ale pielii pot patrunde usor in piele si pot duce la inflamatii. Cei afectati sufera de mancarime, piele iritata si pete rosii pe corpul lor.

Cauzele neurodermatitei

Cauza exacta a Neurodermatitei nu a fost inca cercetata. Cert este ca boala este mostenita genetic si sistemul imunitar al pacientilor cu neurodermatita reactioneaza mai puternic la influentele de mediu inofensive. Boala poate fi declansata, de exemplu, de anumite alimente, polen, parul animalelor sau de stres.

Cercetatorii presupun ca neurodermatita este o tulburare innascuta a echilibrului lipidic. Persoanele care sufera de neurodermatita au o lipsa de acizi grasi esentiali. Aceasta deficienta este cauzata de un defect enzimatic genetic, care la randul sau duce la o tulburare metabolica. Persoanele care sufera de neurodermatita au de obicei o concentratie crescuta de acid fenolic in sange si tesutul adipos si sufera de o lipsa de acid linoleic (acid gras nesaturat). Drept urmare, compozitia de acizi grasi din globulele rosii nu mai functioneaza corect.

Acizii grasi nesaturati regleaza in mod normal pierderea de apa prin piele. Cu toate acestea, din moment ce persoanele cu neurodermatita nu au acizi grasi nesaturati, pierderea de apa nu mai poate fi reglementata normal. Glandele sudoare si transpirationale nu functioneaza corect, astfel incat pielea nu mai poate stoca umiditatea, ceea ce o face sa se usuce si sa se crape. Pielea pierde apoi din ce in ce mai multa umiditate si, in acelasi timp, nu poate absorbi cantitati suficiente de umiditate.

De ce uleiul de canepa poate avea un impact pozitiv asupra neurodermatitei

Persoanele cu neurodermatita sufera de o lipsa de acizi grasi esentiali. Uleiul de canepa poate ajuta la compensarea acestei deficiente. Uleiul de canepa este bogat in acizi grasi esentiali (cum ar fi acidul gamma-linolenic, acidul linoleic si acidul stearidonic). Acidul linoleic continut in uleiul de canepa este un acid gras omega-6, care este deosebit de important pentru pielea noastra. Pentru ca ofera multa umiditate si asigura astfel pielea si parul stralucitoare. De asemenea, este implicat in constructia stratului superior al pielii si asigura mentinerea barierei pielii. Datorita acidului linoleic continut, uleiul de canepa are un efect antiinflamator, regenerant si echilibrant asupra pielii. Intrucat modelul de acid gras al uleiului de canepa este foarte similar cu cel al pielii umane, se deplaseaza direct in pori si are un efect calmant si detoxifiant. Astfel, uleiul de canepa poate avea un efect foarte pozitiv asupra neurodermatitei.

Tratamentul permanent cu ulei de canepa poate imbunatati aspectul pielii. Pielea poate stoca mai bine umezeala si poate servi ca strat protector pentru corp din nou. Drept urmare, zonele cu mancarime pot fi reduse si uneori chiar dispar complet. Medicamentele conventionale (cum ar fi cortizonul) au adesea efecte secundare puternice si, in plus, slabesc pielea. Uleiul de canepa poate fi o alternativa naturala pe baza de plante. Un ulei vegetal pur, fara efecte secundare care sa fie bland pe piele si poate

Sfaturi pentru utilizare:

Pentru un efect optim, uleiul de canepa poate fi utilizat atat intern cat si extern. Pentru uz intern, in fiecare dimineata si seara, se poate lua o lingura de ulei pur de canepa. Pentru uz extern, uleiul poate fi aplicat direct pe piele. Cu toate acestea, daca nu va place senzatia uleioasa pe piele, puteti, de asemenea, sa imbogatiti o crema cu cateva picaturi de ulei de canepa si sa o aplicati pe piele.

Surse:

Hanf-Oel.org: Hanföl bei Neurodermitis. In: https://www.hanf-oel.org/neurodermitis/ (03.08.2018)

Nele Wobker: in.fused: Neurodermitis. Wie Hanföl helfen kann. (11.01.2018) In: https://infused-magazin.com/2018/01/11/neurodermitis-wie-hanfoel-helfen-kann/ (03.08.2018)

Apotheken Umschau: Neurodermitis: Symptome und Behandlung. In: https://www.apotheken-umschau.de/Neurodermitis#Definition:-Was-ist-Neurodermitis (03.08.2018)

Neurodermitis-Hautwissen.de: Was ist Neurodermitis? In: https://www.neurodermitis-hautwissen.de/definition.html (03.08.2018)

Pharmazeutische Zeitung: Neurodermitis. Haut in Bedrängnis. 14/2016 In: https://www.pharmazeutische-zeitung.de/index.php?id=62763 (03.08.2018)

Sanofi: Atopische Dermatitis. Neurodermitis betrifft mehr als nur die Haut. In: https://www.atopische-dermatitis.info/atopische-dermatitis?utm_source=Cross4Channel&utm_medium=1-19HEW2Z&utm_campaign=1-19HEW25&utm_content=1-19HEW2V (03.08.18)